DESPRE VOT

În decembrie 1989, eram un tânăr care abia împlinise vârsta maturității și care la fel ca majoritatea generației sale se simțea sufocat de o societate închisă și de un sistem apăsător… Au venit apoi libertatea și democrația pe care le doream cu toții…

Ca economist cred că libertatea trebuie să se manifeste, în special, printr-o economie de piață, prin libera inițiativă, prin posibilitatea de a te dezvolta pe deplin și de a pune în practică neîngrădit spiritul antreprenorial… Ca cetățean cred că forma supremă de manifestare a democrației este participarea, mai ales forma sa cea mai importantă de manifestare – votul.

Aud multe persoane spunând că nu vor merge la vot… că nu au cu cine vota… că oricum un singur vot nu contează…Pot să le înțeleg dezamăgirea sau nemulțumirea față de felul în care funcționează democrația. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțe la unul dintre cele mai importante drepturi câștigate cu lacrimi și sânge într-un decembrie de la care parcă a trecut un veac.

Acestor oameni le-aș da un citat din Stefan Zweig: „…uneori, aşa cum în vârful paratrăsnetului se concentrează electricitatea întregii atmosfere, aşa se adună, în cel mai restrâns interval de timp, o neînchipuită bogăţie de întâmplări. Astfel de ore dramatice, în care o hotărâre ce va înfrunta timpul este comprimată într-o singură zi din calendar, într-o singură oră şi adesea într-o singură clipă, încerc să evoc aici. Le-am numit aşa deoarece, luminoase şi statornice ca aştrii, depăşesc în strălucire noaptea efemeră.”

Cred cu tărie că fiecare dintre noi poate trăi aceste „ore astrale ale omenirii” și că participând putem lumina prin votul nostru întunericul tot mai gros care pare să se abată asupra democrației.

Şi totuşi… mergem sau nu la vot?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *