PE CÂND… „MAREA UNIRE”…

Pe 24 ianuarie, în fiecare an, sărbătorim ziua în care se uneau Muntenia și Moldova sub numele de Principatele Unite, punându-se astfel bazele a ceea ce va fi ulterior România. Cu toții numim acest eveniment „Mica Unire”, preluând acest termen din literatura de specialitate. În fiecare an, văzând ceremoniile și sărbătorirea acestei zile mă întreb oare când vom reuși să realizăm cu adevărat Marea Unire… din sufletele noastre?

Dacă ne uităm în jur vedem că probabil caracteristicile actuale ale românilor sunt dezbinarea, ura și confruntarea: acasă, pe stradă, la locul de muncă, în media, pe rețelele de socializare. Peste tot nu vedem decât separare, certuri și conflicte. Cred că am uitat să fim o familie, să fim parte a unei comunități care să împărtășească niște valori comune, să fim o națiune.

Cauzele acestei situații sunt multiple: de la stresul cotidian, la problemele economice, la dezamăgirile trăite în ultimele decenii, la lupta zilnică pentru a supraviețui în jungla în care s-a transformat societatea de astăzi. Motivele sunt de asemenea nenumărate: ne luptăm între noi pentru un loc de parcare, pentru prioritate, pentru un produs la ofertă şi chiar pentru o postare pe internet…

Azi… totuşi… să ne amintim că acum peste un veac și jumătate niște oameni extraordinari au găsit, cu o abilitate și o intelgență deosebite, modalitatea de a ocoli toate obstacolele interne și externe și de a realiza unirea a două țări surori, care fuseseră prea mult despărțite, începând o construcție care se va desăvărși aproape 60 de ani mai târziu.

Mi-aș dori ca în această zi să lăsăm deoparte diferențele dintre noi, dușmăniile și conflictele de multe ori artificiale sau rezultate în urma unor manipulări și să realizăm că indiferent de deosebirile și divergențele dintre noi suntem cu toții ROMÂNI, suntem cu toți membrii aceleași comunități și a aceleiași națiuni. Mi-as dori ca măcar astăzi să realizăm Marea Unire a tuturor românilor din sufletele noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *