IOLANDA BALAȘ – DOAMNA ATLETISMULUI ROMÂNESC

În 2016, se stingea din viaţă campioana olimpică română de etnie maghiară – IOLANDA BALAŞ. Doamna Federaţiei Române de Atletism a impresionat lumea prin performanţele sale depăşind propriul său record mondial la săritura în înălţime de 14 ori, ajungând de la 1,75 m la 1,91 m.

În 2011, Doamna Balaş a declarat că:

“Primul concurs internaţional la care am participat, cu echipa României, era la Budapesta, în ’51 sau ’52, aveam vreo 15 ani. Noi eram echipaţi cu treninguri pe care scria pe piept România. Când am sosit la Budapesta, la Gara Centrală (ştiam limba maghiară din Timişoara), am auzit discutând doi oficiali unguri: Uite-o şi pe asta mică, de unde o fi? Probabil că e copilul vreunui şef, iar eu le-am răspuns că nu sunt copilul niciunui şef, eu sunt atletă, săritoare în înălţime. Şi acolo, la Budapesta, eu am luat locul II, eram începătoare rău atunci… Îmi mai amintesc însă că la Roma, la Olimpiadă, 60.000 de oameni s-au ridicat în picioare pe stadionul olimpic Cento Mille… Italienii, care sunt temperamentali, se aseamănă mult cu românii, ne-au aplaudat, m-au aplaudat şi m-au gratulat pentru medalia cucerită acolo. Acestea sunt momente care nu se pot uita… Altfel, aş fi putut să mă duc în străinătate, că am primit oferte, când am fost în Statele Unite, de exemplu, la Universitatea din California, UCLA. Rectorul de acolo mi-a făcut o ofertă să devin studentă la ei, cu o bursă de 15.000 de dolari, maşină, cazare şi-aşa mai departe. Dar nu puteam, în primul rând eu mă gândeam la familia mea de aici, aşa că le-am mulţumit, spunându-le că eu sunt deja studentă la Bucureşti” (Carmen Constantin, “Adevărul”, 25 decembrie 2011).

A emoţionat România întreagă cu performanţele sale, ne încântă şi azi când revedem imaginile iar pentru tot ce a oferit acestei ţări trebuie să ne amintim de cea care a urcat drapelul ţării atât de sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *