„VISUL” LUI MARTIN LUTHER KING

Acum aproape jumătate de veac, la 4 aprilie 1968, era asasinat unul dintre cei mai cunoscuți militanți pentru drepturile civile, MARTIN LUTHER KING cel care prin faimosul său discurs I have a dream (Am un vis) a motivat milioane de oameni să se ridice, să nu mai tacă și să își ceară libertatea și drepturile, căci așa cum spunea chiar el „Istoria va consemna faptul că cea mai mare tragedie a acestei perioade de tranziție socială nu a fost strigătul puternic al celor răi, ci tăcerea de neiertat a celor buni”.

Martin Luther King s-a născut s-a născut în Atlanta, Georgia, la 15 ianuarie 1929, în familia unui pastor baptist, vocație pe care o va îmbrățișa și el mai târziu. Va absolvi cursurile Colegiului Morehouse în 1948 și cursurile teologice ale Seminarului Teologic Crozer din Chester, Pennsylvania luându-și licența în teologie în 1951 la doar 22 de ani. Iar 4 ani mai târziu, în 1955, a obținut doctoratul în Teologie în cadrul Universității din Boston.

În 1954 fusese numit pastor la Biserica Baptistă din Dexter Avenue din Montgomery, statul Alabama. În 1955, ca răspuns la segregarea rasială din transportul în comun din Montgomery, denunțată de Rosa Parks, va organiza unul dintre cele mai importante proteste ale african-americanilor prin care se boicota transportului public din Alabama, în semn de protest. Boicotul va dura 381 de zile și, în ciuda amenințărilor și violențelor la care a fost supus, nu va reacționa și va deveni un lider al mișcării pentru drepturi civile și egalitate socială. Lupta sa continuă împotriva discriminării rasiale, va fi o luptă a cărei caracteristică esențială a fost non-violența.

În 1957, va fonda „Southern Christian Leadership Conference” (SCLC), care a devenit una dintre cele mai importante mișcări pentru eliminarea segregării rasiale din Statele Unite. În 1963 va organiza unul dintre cele mai mari marșuri de protest din epocă când peste un sfert de milion de oameni vor veni la Washington DC și vor asculta celebrul său discurs Am un vis.

Toată activitatea sa împotriva segregării și a drepturilor civile îi va aduce în 1964 Premiul Nobel pentru pace, fiind cel mai tânăr laureat al acestuia. În discursul de acceptare va face referire la modelul de rezistență pașnică și non-violentă promovat de Ghandi, care a fost în permanență modelul său.

În 1968 la 4 aprilie este împușcat în balconul unui hotel din Memhips, Tennessee, asasinat ce a ridicat multe semne de întrebare și care a dat naștere a numeroase teorii și supoziții. Data de 7 aprilie 1968 a fost declarată zi de doliu național, iar în prezent a treia zi de luni din luna ianuarie este declarată în Statele Unite sărbătoare federală ca Ziua memorială Martin Luther King.

Martin Luther King a fost toată viața devotat unei cauze și unei credințe pe care a descris-o perfect în faimosul său discurs:

Această credinţă mă va motiva să scot din muntele disperării o piatră a speranţei. Această credinţă ne va motiva să transformăm inechităţile exagerate din sânul naţiunii noastre într-o minunată simfonie a fraternităţii. Această credinţă ne va motiva să lucrăm împreună, să ne rugăm împreună, să ne luptăm împreună, să mergem împreună la închisoare, să ne ridicăm împreună pentru cauza libertăţii, în conştiinţa că într-o bună zi vom fi liberi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *