MAI AVEM NEVOIE DE ȘCOALĂ? GÂNDURI DESPRE… EDUCAȚIE

Pentru noi toți, jumătatea lunii septembrie este acel moment în care ne aducem aminte de prima zi de școală. Indiferent de experiențele pozitive sau negative pe care le-am avut pe parcursul nostru educațional, începutul școlii rămâne mereu în memoria fiecăruia. Zilele acestea mă gândeam la abecedarul pe care îl aveam pe bancă, la tipica poză pe care o voi păstra mereu în albumul familiei, la cuvintele „tovarășei învățătoare”, conform titulaturii de atunci, care ne convingeau de importanța și necesitatea școlii și a învățării.

Mă întrebam ce aș putea spune eu astăzi unui copil de 6 ani pentru a-l convinge că este necesar ca următorii 15 – 20 de ani din viața lui să îi petreacă învățând, studiind, renunțând la multe alte activități.

Să-i spun ceea ce mi-a spus mie acum mulți ani învățătoarea?
Că dacă vei învăța „vei fi Cineva”?
Îmi va răspunde că sunt enorm de mulți oameni care au învățat toată viața și sunt niște „iluștri necunoscuți” care supraviețuiesc de pe o zi pe alta, în timp ce analfabeții apar toată ziua în mass-media și sunt cunoscuți, admirați și invidiați!
Că dacă vei merge la școală vei avea o meserie bună, un loc de muncă? Îmi va da exemplul atâtor tineri care au învățat „pe brânci” și care acum sunt „șomeri cu diplomă”, în timp ce toți proștii cu pile sau „copiii lu’mama și lu’tata” își bat joc de ei din posturi plătite gras!
Că „dacă ai carte ai parte” și vei câștiga suficient ca să duci o viață decentă? Îmi poate veni cu multe cazuri de personaje care „nu știe să scrie și să citească” și „nu a muncit o zi la viața lor” dar care au vile imense, mașini de zeci sau sute de mii de euro și merg în vacanțe exotice! Acest joc al argumentelor și contra-argumentelor, de altfel pertinente, m-a întristat.
Apoi mi-am dat seama că există enorm de multe argumente cu care aș putea să îl conving de nevoia de școală. Aș putea să îi spun că școala te învață să trăiești alături de ceilalți și să interacționezi cu ei, să înveți să împarți și să împărtășești, să îți faci prieteni care vor fi alături de tine o viață. Sau că școala te ajută să dobândești acele competențe și abilități care, cândva, vor putea să te transforme într-un lider sau să îți dea răspunsul la întrebarea care ți-a fost adresată toată copilăria: „Ce vrei să te faci când vei fi mare?”. Tot școala îți oferă educație și cunoaștere, și știm cu toții că asta înseamnă putere, puterea de a lua decizii, de a alege corect în viață, puterea de a ști ce e bine și ce e rău, de a te ridica întotdeauna de jos și de a merge mai departe indiferent de obstacole.
I-aș spune că astăzi respingerea școlii poate părea „cool”, pari că ești șmecher dacă spui că nu ai nevoie de școală și îți faci un titlul de glorie din ignoranța ta, dar când vei ajunge adult, mai devreme sau mai târziu, vei realiza că nu mai ești nici „cool” nici șmecher, și că te-ai transformat, încet, într-un într-un ratat.
Aș putea să îi spun multe…dar cel mai simplu răspuns cred că este acesta: Ești nemulțumit de ce se întâmplă în jurul tău? De toate nedreptățile pe care le pomeneai mai sus? Atunci învață pentru a putea schimba lumea! Pentru că, până la urmă, aceasta este cea mai importantă lecție pe care o înveți la școală: stă în puterile tale ca prin educație să schimbi lumea! Nu întâmplător una dintre cele mai mari personalități ale secolului trecut, Nelson Mandela, spunea: „Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi ca să schimbi lumea!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *