DAN GRECU – „STĂPÎNUL INELELOR”

În 26 septembrie 1950 se năştea în Bucureşti cel ce avea să aducă României prima medalie de aur din gimnastica românească la Campionatele Mondiale de la Varna în anul 1974.

Este vorba, bineînţeles, de celebrul gimnast român – DAN GRECU.

Palmaresul său ca sportiv de performanţă este impresionant: multiplu campion balcanic, campion naţional, campion european, campion mondial universitar etc.

În 2013, Dan Grecu a povestit pentru „adevărul.ro” despre cum a reuşit în repetate rânduri să depăşească greutăţile unei activităţi atât de plină:

„În ’76, la concursul de individual compus, aveam şanse mari de a intra în primii 6. Am început cu inele. Fără vreun simptom, am simţit dintr-o dată: Pac!. Chiar în timpul exerciţiului. N-am mai putut să fac nimic. Am sărit, m-am uitat, se vedea o mică gropiţă acolo. Ce facem acum? Trebuia să termin concursul de individual compus ca să intru în celelalte finale. Până să vadă ce am, colegii din echipă trecuseră deja la sărituri. De la comisia tehnică mi s-a spus că nu mai pot continua. Or, eu aveam finală la inele, sărituri şi paralele. Trei finale. L-am luat pe doctor de gât: Spune-i celui de la comisie că m-ai ţinut aici. De-aia n-am continuat exerciţiile!.
I-a spus, a înţeles. Am luat nota zero la toate exerciţiile, dar am trecut pe la toate aparatele. Trebuia să particip în finale. Apoi, trebuia să iau aprobare de la medicul satului olimpic pentru a putea concura în finală. Concurez şi cel puţin o medalie tot iau! Atunci, recompensa era, în funcţie de locul pe podium, Dacie, Skodiţă sau Trabant. O maşină tot iau, nu se poate, mă gândeam. Durere prea mare n-am simţit. Mi-au dat c-un spray calmant pentru durere. Înainte de finală – o seringă din aia mare cu xilină, strâns bine la mână. Am mers la inele, am făcut mai slăbuţ şi-am luat locul 3. Bun şi-ăsta. La sărituri am venit pe 4, foarte aproape. E, după sărituri, n-am mai putut să ridic braţul. Mai voiam o injecţie, dar nu mi s-a mai permis. Am renunţat la finala de la paralele”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *